Hjerteløber

Sandra er hjerteløber, fordi det giver mening
Hver dag falder 15 danskere om med hjertestop. Og her er hurtig hjælp afgørende for at overleve. Læge Sandra Strandberg er blandt de 100.000 danskere, der har meldt sig som frivillig hjerteløber. ”Tænk, at man kan redde liv ved at downloade en app. Så skal man da gøre det,” siger hun og opfodrer sine lægekollegaer til at melde sig som hjerteløbere.
Sandra Strandberg har lige taget kittel og træsko på, da alarmen går. Hun er mødt ind på medicinstudiets klinik og står stadig i omklædningsrummet, da hun via sin TrygFondens hjerteløberapp få besked om, at der er en person med hjertestop inden for få hundrede meters afstand.
”Jeg blev ramt af et adrenalinsus. Jeg løb så hurtig, jeg overhovedet kunne i træsko for at komme lynhurtigt til skadestedet. Lige da jeg kom frem, var jeg meget nervøs et kort øjeblik, men så gik det op for mig, at jeg vidste præcis, hvad jeg skulle gøre. Det er nemlig helt basale genoplivningsmetoder, der er brug for ved et hjertestop uden for hospital,” fortæller Sandra Strandberg om sin første oplevelse som hjerteløber.
Sandra Strandberg er 32 år, læge og bor på Østerbro. Hun er ved at specialisere sig som hjertelæge og arbejder på Herlev og Gentofte Hospital. Og så er hun hjerteløber, og har fire gange løbet for at redde en andens liv. Det betyder, at hun er blandt de 100.000 danskere, der har downloadet appen TrygFonden Hjerteløber. De får dermed en alarm på telefonen, hvis et menneske i nærheden falder om med hjertestop.
Læge og hjerteløber: ”Det hele gik op i en højere enhed”
Første gang Sandra Strandberg hørte om hjerteløber-projektet var fra en underviser, da hun gik på medicinstudiet. Sandra Strandberg vidste med det samme, at hun skulle melde sig.
”Det giver enormt meget mening, fordi tid er en kæmpe faktor, når der er hjertestop. De pårørende kan let gå i baglås, fordi de går i chok, og derfor betyder det virkeligt meget, at der er nogen, der kan springe ind fra siden og gøre en forskel. Med min erfaring med genoplivning, så gik det hele op i en højere enhed,” siger Sandra Strandberg.
Det er rutinen og overblikket i situationen, der er hendes helt store force som læge, fortæller Sandra Strandberg, der har undervist i genoplivning siden 2011.
”Jeg bliver nok ikke så nervøs som andre, fordi jeg har prøvet det hele før. Jeg kan hurtigere danne mig et overblik over, hvad der skal gøres end dem, der har taget et kort kursus. Det betyder også, at jeg kan fordele opgaverne og ved, hvad der skal gøres, hvis situationen afviger lidt fra det normale. Jeg har en rutine med genoplivning, som de andre ikke har, og derfor kan jeg bedre forholde mig roligt i situationen,” siger hun.
Download en app og gør en forskel
Da TrygFonden Hjerteløber trådte i kraft i 2017, blev det introduceret i Region Hovedstaden. Tidligere i år blev ordningen landsdækkende, og i dag har mere end 100.000 danskere hentet app’en på landsplan. TrygFonden opfordrer endnu flere til at melde sig som hjerteløbere:
”Ved hjertestop er det afgørende at få hurtig hjælp. Det er derfor, det er så vigtigt, at robuste og kompetente danskere over 18 år, der føler sig klædt på til opgaven, melder sig som hjerteløber. Og selvom der allerede er mange, så har vi brug for endnu flere. Jo flere vi er, jo større er chancen for, at der er en hjerteløber i nærheden, hvis en person for hjertestop,” siger Grethe Thomas, der er projektchef for TrygFonden Hjerteløber.

Sandra Strandberg er ikke i tvivl om, hvad det bedste ved at være hjerteløber er:
”Man kan gøre en forskel forholdsvis let. Man skal bare tage løbesko på og løbe ned ad vejen. Tænk, at man kan redde liv ved at downloade en app. Så skal man da gøre det. Det giver bare mening,” siger Sandra Strandberg.
For yderligere information kontakt venligst Grethe Thomas
Projektchef
TrygFonden
Tlf. 41 77 93 00
gt@trygfonden.dk
eller
Karen Bøgedal
Pressechef
TrygFonden
Tlf. 30 56 34 32
kb@trygfonden.dk
Om TrygFonden Hjerteløber
TrygFonden Hjerteløber organiserer frivillige over 18 år, som melder sig til at yde hjertelungeredning og bringe hjertestartere ud, når der er hjertestop i nærheden. Hjerteløberprojektet er en ordning, der skal give flere chancen for at overleve hjertestop uden for hospitalerne i Danmark. I dag får cirka 5.400 danskere hjertestop uden for hospitalet hvert år. 16 procent af dem overlever. Når en person modtager hjerte- lungeredning eller stød fra en hjertestarter inden ambulancen ankommer, stiger chancen for at overleve fra under 10 procent til over 70 procent.
Læs mere på www.hjertestarter.dk
Om TrygFonden TrygFonden varetager TryghedsGruppens almennyttige arbejde. TryghedsGruppen er hovedejer i forsikringsselskabet Tryg og skaber værdi og tryghed gennem langsigtede investeringer og almennyttige uddelinger. Læs mere om TrygFondens aktiviteter på www.trygfonden.dk.